Aeropress to stosunkowo młoda, przelewowa metoda parzenia kawy, ale w której już odbywają się Mistrzostwa Świata.
Bardzo wygodne urządzenie, które dzięki prostocie budowy, niewielkim rozmiarom oraz wadze i wykorzystaniu do jego produkcji tworzywa sztucznego, doskonale sprawdza się jako sprzęt idealny na wszelkiego rodzaju wypady i biwaki, gdzie też chcemy cieszyć się dobrą kawę, a nie mamy możliwości zabrania ze sobą całego arsenału przyrządów do parzenia.
Kawka ze strzykawki 😉
Na pierwszy rzut oka Aeropress z wyglądu przypomina właśnie dużą strzykawkę, czyli jest pojemnik – tuba, do niej montujemy filtr, wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Jest też i tłok, którym napar wyciskamy z urządzenia.
Więc sami przyznacie, że przezwisko pasuje tu wyjątkowo 🙂
Jaka kawa do Aeropressu?
Ta kawowa strzykawka świetnie nadaje się do ziaren palonych jasno lub średniojasno.
Oczywiście kawy palone pod espresso, również można w nim zaparzyć, ale wtenczas wiele aromatów lekkich i owocowych może być przytłumionych przez nuty orzechów i gorzkiej czekolady.
Jak zmielić kawę do Aeropresu?
Jeśli chodzi o sposób zmielenia ziarna najlepiej sprawdza się grubość średnio grubego piasku lub cukru.
Jeśli kawę mamy drobniej lub grubiej zmieloną musimy pamiętać o odpowiednim wydłużeniu lub skróceniu czasu parzenia.
Parzenie kawy w Aeropressie.
W tej metodzie panuje spora dowolność właściwie we wszystkim 🙂
Ogólnie pisząc sposoby na zaparzenie kawy są dwa: klasyczny i invert (odwrócona).
Sposób klasyczny to taki, gdzie ustawiamy na stabilnym kubku lub garnuszku tubę, z zamontowanym na dole sitkiem z filtrem. Do tak przygotowanej tuby wsypujemy odpowiednią ilość kawy i zalewamy odmierzoną ilością wody. Zakładamy tłok. Czekamy aż kawa się zaparzy i przeciskamy ją prosto do kubka za pomocą tłoka.
Sposób invert to metoda, gdzie na początku do tuby montujemy tłok, ustawiamy urządzenie tak aby stało na tłoku i przez tubę wsypujemy odpowiednią dawkę kawy, zalewamy wodą i na sam koniec zakręcamy zakrętkę z filtrem i sitkiem. Po odczekaniu czasu parzenia ostrożnie odwracamy Aeropress do góry nogami i wyciskamy tłokiem napar do kubka.
Przy Aeropressie tak jak wspomniałem ciężko podać jeden sprawdzony przepis na napar, bo praktycznie ilu parzących tyle i sposobów.
Z moich doświadczeń wyszło mi, że w Aeropressie najsmaczniejsza napar wychodzi z proporcji 8-8,5g kawy/100 ml wody.
Mój przepis na kawę z Aeropressu z metody odwróconej:
16-17g ulubionej kawy (na odmierzenie tej ilości pozwoli nam łyżka z zestawu) zmielonej średnio drobno (pamiętaj, im drobniej zmielona kawa tym krócej ją parzymy i dokładniej mieszamy w trakcie zaparzania).
Zakładamy tłok i ustawiamy go pomiędzy wartościami 3 a 4 na skali tuby.
Nagrzewamy Aeropress wlewając do niego trochę gorącej wody i przepłukujemy go.
Wylewamy wodę.
Ustawiamy Aeropres na równej powierzchni tłokiem do dołu, na jego wierzch nasypujemy całą kawę i zalewamy 50 ml wody w temperaturze 83-90 st. C.
Lekko mieszamy kawę.
Czekamy 30 sekund i zalewamy urządzenie do pełna.
Dzięki temu, że tłok ustawiony jest w pozycji między 3 a 4 na skali urządzenia, zmieści się około 200 ml wody (cały Aeropress ma pojemność ok. 230 ml).
Teraz przygotowujemy sitko wraz z papierowym filtrem, który warto przed zakręceniem sitka przepłukać przegotowaną wodą.
Zakręcamy sitko z filtrem na urządzeniu.
Po 1,5 minuty parzenia odwracamy delikatnie Aeropress i zaczynamy powoli i delikatnie przeciskać napar do garnuszka, przy czym cała faza parzenia i przeciskania nie powinna trwać dłużej niż 2 – 2,1 minuty.
Aeropressowy Tip:
- jeśli chcesz aby kawa wyszła Ci świetna spróbuj ją zaparzyć przy użyciu wody butelkowanej z ilością ppm w okolicach 100 (wszystkiego o wodzie dowiesz się tu). Ja najczęściej używam Żywiec „Kryształ” lub Primavera.
Zachęcam Was do wypróbowania tej metody i swoich eksperymentów z nią i nie przejmujcie się, nawet jeśli czasem to parzenie skończy się niepowodzeniem, jak na zdjęciu poniżej…

Smacznego .