Kawiarka – urządzenie przypominające trochę bardziej „rozbudowany” imbryk. Na dole zawsze jest zbiornik na wodę, do niego wkłada się siteczko na zmieloną kawę, i skręca się z górną częścią gdzie gromadzi się zaparzona kawa. Na rynku dostępne są kawiarki o różnej wielkości (pojemności). Najczęściej spotykamy te, w których można zaparzyć 2, 4 lub 6 małych (ok. 50 ml) filiżanek kawy. Tak więc kupując kawiarkę dla siebie najpierw zdecyduj ile kaw najczęściej będziesz przygotowywać jednorazowo i jakiej one będą wielkości.
Np. jeśli lubisz mocną kawę w dużym kubku i za każdym razem parzysz takie dwie, lepiej kup kawiarkę przeznaczoną na 4 kawy niż na 2.
Do kawiarki polecana jest kawa ciemniej palona, tak samo jak do ekspresu ciśnieniowego, ponieważ kawiarka również parzy kawę pod ciśnieniem. Używając w kawiarce kawy jaśniej palonej, uzyskany napar może wyjść nieprzyjemnie kwaśny, choć jeśli lubisz w kawie owocową kwasowość warto spróbować zaparzyć w kawiarce ziarna dedykowane do metod przelewowych.
Do kawiarek kawę dobrze jest zmielić dość drobno, do grubości przypominającej piasek lub drobny cukier, jednak na tyle grubo aby zmielone drobinki były większe niż dziurki w siteczku.
A ile tej kawy zmielić??
To bardzo prosto sprawdzić. Do lejkowatego elementu z siteczkiem nasypujemy ziarna tak, aby były równo z rantem i to mielimy. Zmielone ziarno przesypujemy potem ponownie na siteczko. Jeśli jest prawidłowo zmieliliśmy kawę, to jej ilość będzie również sięgała rantu. Zbyt grubo zmielona kawa będzie się z siteczka wysypywać, a jeśli zmielimy ją zbyt drobno będzie jej zbyt mało i może przytykać dziurki w sitku.
Optymalnie zmielona kawa powinna zajmować ok. 95% do 100% pojemności siteczka.
Kawy w siteczku nie ubijamy, jedynie po nasypaniu przejeżdżamy dłonią lub palcem i wyrównujemy powierzchnię kawy do rantu siteczka, równocześnie oczyszczając rant.
Do zbiornika na wodę wlewamy wodę do wysokości zaworu.
Dobrze jest wlać mocno ciepłą wodę (temperatura dobrze, aby była powyżej 65oC), ponieważ przyspieszy nam to proces zagotowania się wody, a im szybciej zagotujemy wodę, tym większa pewność, że kawiarka nie nagrzeje się zbyt mocno, a tym samym kawa w niej się nie przypali w trakcie parzenia.
Teraz wkładamy część lejkowatą z kawą i mocno dokręcamy część do której będzie spływać kawa.
Podczas zaparzania kawa, która będzie się wydobywać ze zbiorniczka powinna mieć kolor ciemnobrązowy, konsystencję przypominającą płynny miód i spływać dość szybko.
Gdy zaparzana kawa już zacznie wypływać, nie czekamy aż cała woda wydostanie się ze zbiorniczka, w momencie, kiedy pojawiają się jaśniejsze strugi ze sporą ilością powietrza, zdejmujemy kawiarkę z ognia. Ważne jest aby w tym momencie szybko zakończyć parzenie, dlatego albo od razu kawę należy rozlać do filiżanek, albo staramy się szybko ostudzić dół urządzenia, stawiając go np. na wilgotnej ściereczce lub do miseczki z chłodną wodą (należy tylko zwrócić uwagę, aby woda nie była powyżej zaworka).
A co jeśli:
- strumień kawy wydobywa się zbyt wolno i jest zbyt gęsty – to znaczy, że kawa może być za drobno zmielona lub niepotrzebnie ubita w siteczku lub jest jej w sitku za dużo, co powoduje, przytkanie sitka a woda niema swobodnego przepływu przez zmielone ziarna;
- kawa przelewa się za szybko i mocno pryska – to znak, że kawa jest zmielona zbyt grubo lub jest jej zbyt mało, woda wtenczas przepływa zbyt szybko i kawa może się nieprawidłowo zaparzyć, co znacząco wpłynie na smak.
Całkowity czas parzenia w kawiarce powinien nam zająć ok 3-4 min, licząc od momentu postawienia na kuchence do zdjęcia z niej.
Kawiarkowy Tip:
- jeśli chcesz, by do Twojej filiżanki z kawą dostało się mniej pyłu ze zbyt drobno zmielonego ziarna, a w smaku kawa była bardziej klarowna, to na metalowe sitko znajdujące się na spodzie części, do której wylewa się kawa, załóż papierowy filtr od aeropressu, a przed nałożeniem przelej go przegotowaną wodą.