A co to takiego ten French Press??
To taki „dzbanek”, który w przykrywce ma wbudowany tłok z sitkiem. To bardzo wdzięczne urządzenie nadaje się do parzenia zarówno kawy jak i herbaty czy cascary, możesz też zaparzyć ziółka albo kawę zbożową …
A jeśli parzymy kawę, to jaka kawa najlepiej pasuje pod French Pressu?
Każda, która nam smakuje, może być ciemno palona, może być też i ta palona jaśniej.
Jak zaparzyć kawę we French Pressie?
Na każde 100 ml wody jakie użyjemy potrzebujemy 6-7g kawy.
Do parzenia najlepiej używać przegotowaną wodę w temperaturze 95-96 st. C
Kawę do tego sposobu parzenia najlepiej zmielić do postaci przypominającej gruby piasek lub gruby cukier.
Do parzenia przyda się nam stoper, a idealnie by było gdybyśmy mieli również wagę.
No to zaczynamy parzenie:
Najpierw nagrzewamy French Press po prostu wlewając i wylewając z niego gorącą wodę.
Wsypujemy zmieloną kawę.
Zalewamy kawę gorącą wodą.
I teraz w tym miejscu szkoły są dwie:
- jedna mówi by wlać część wody i zamieszać kawę, po czym wlać resztę wody;
- druga szkoła mówi, że wlewamy całość wody, zdecydowanym strumieniem, tak aby cała kawa od razu namokła.
Proponuję, spróbujcie obu i użyjcie tej, która Wam bardziej pasuje.
Po zalaniu kawy całą wodą czekamy 4-5 minut i po tym czasie mieszamy intensywnie kawę w urządzeniu. Fusy kawowe zaczną w tym momencie opadać, a kożuch jaki powstał na wierzchu naparu ściągamy łyżeczką. Teraz zamykamy urządzenie i powoli przyciskamy tłok, tak by fusy zebrały się pod nim a sam napar nad. Przelewamy napar do filiżanki / kubka/ szklanki i delektujemy się pyszną kawą 🙂
Jeśli chcemy aby do naparu nie dostały się drobinki zbyt drobno zmielonej kawy i aby kawa w smaku była jeszcze bardziej wyrazista, możemy na tłok założyć filtr z aeropressu.
Przed przeciskaniem kawy dobrze jest jeszcze wcześniej przelać go przegotowaną wodą.
Smacznego