Co wiem o kawie

Smaki kaw_mundonovo

Kawa – gatunki, pochodzenie, metody obróbki a finalny smak

Kawy możemy podzielić na 3 podstawowe odmiany botaniczne. Wyróżniamy 3 podstawowe gatunki botanicze: arabicę, robustę i librecę. Przyjrzyjmy się teraz ich udziałowi w ogólnoświatowej produkcji kawy i goryczy. Arabica, najbardziej popularny gatunek kawy. Arabica – to najbardziej popularny gatunek kawy, który oferuje nam najwięcej doznań smakowych. Stanowi około 70% światowej produkcji upraw. Uprawiana jest w …

Kawa – gatunki, pochodzenie, metody obróbki a finalny smak Czytaj dalej »

cupping2_mundonovo1

Cupping, a co to jest oraz ogólne zasady

Cupping dla kogo i co to jest? Jeśli lubimy kawę, czy zajmujemy się zawodowo kawą, to cupping jest niesamowitym przedsięwzięciem, podczas którego możemy wynieść sporą dawkę wiedzy. Przy okazji przeżyć wiele wartościowych spotkań z ciekawymi ludźmi. Cupping to słowo powstałe od wyrażenia „cup testing”, czyli próbowania, testowania filiżanki (kubka) zaparzonej kawy. Skąd pochodzi idea cuppingu …

Cupping, a co to jest oraz ogólne zasady Czytaj dalej »

Kawa speciality??!! a co to jest :)

Stwierdzenie „speciality coffee” pierwszy raz zostało wypowiedziane przez Ernę Knutsen w 1974 roku w amerykańskim czasopiśmie handlowym dotyczącym rynku kawowego i herbacianego, pt. Tea&Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego terminu dla kaw wyprodukowanych z najlepszych ziaren rosnących w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Pod taką nazwą (kawa speciality) w sprzedaży pierwsze kawy pojawiły się w 1979 roku. …

Kawa speciality??!! a co to jest 🙂 Czytaj dalej »

Koszyk
Przewijanie do góry