La Macchina, czyli ekspres, a dokładniej ekspres ciśnieniowy i nie tylko ten z wysokiej półki, który będzie dobrze się prezentował w naszej kuchni, knajpie, czy kawiarni. To przede wszystkim ekspres, który będzie spełniał nasze oczekiwania co do jakości mielenia kawy (tu mam na myśli te domowe), utrzymywania zadanych wartości w całym zakresie pracy oraz bezawaryjności.
Gdy wybierzemy już naszą wymarzoną Macchinę, wsypujemy do niej nasze ulubione ziarenka (najlepiej ziarna kawy specialty wypalane pod espresso), ustawiamy odpowiednie parametry kawy jaką chcemy uzyskać i delektujemy się ulubionym napojem 🙂
I tak robimy kawę jedną, drugą, piątą, i kolejną, i jeszcze jedną.
Robimy kawy mleczne i czarne.
Na początku, fakt słyszeliśmy, że trzeba dbać o czystość sprzętu, aby kawa wychodziła jak najlepsza.
I zazwyczaj pamiętamy, by po kawach mlecznych przepłukać cały system, z którego szło mleko.
Ale wiadomo, że życie sobie, czasem się zdarzy, że zapomnimy, czasem braknie czasu.
Ekspres co jakiś czas przypomina nam również o potrzebie odkamienienia lub czyszczenia całego systemu, no ale nie zawsze jest na to czas lub nie zawsze mamy pod ręką odpowiednie środki.
Wtedy sobie myślimy, że jak raz to pominiemy lub przesuniemy w czasie to nic się nie stanie.
Dlatego bardzo, ale to bardzo, chcę Was uczulić na dbanie o czystość sprzętu.
Szczególnie nie zapominajmy czyścić od razu systemów mlecznych, one najszybciej się brudzą.
Mleko, pod wpływem rozgrzanych elementów, bardzo szybko zasycha. Te drobinki mleka, które zostaną w zakamarkach naszego ekspresu, kisną i nawarstwiając się tworzą kożuch, który jest bardzo ciężki do usunięcia. Zmienia on również smak samego mleka, podawanego do Waszej ulubionej kawy, sprawiając, że w świeżo zaparzonej właśnie filiżance napoju nagle odnajdziecie nuty przypalonego mleka…
Nie należy też rezygnować z regularnego (najlepiej raz w miesiącu) odkamieniania oraz czyszczenia tabletkami całego ekspresu.
Sam do rutynowego czyszczenia używam produktów Urnex, dlatego też znajdziecie je w naszym sklepie. Ich zaletą jest duża różnorodność. W ofercie znajdziecie m.in. płyn do odkamieniania układu wodnego ekspresu, tabletki czyszczące układ wodny i zaparzacz, proszek do czyszczenia młynków, czy tabletki pozwalające wyczyścić spieniacz z zalegających drobinek mleka.
Dodatkowo też wszystkie te środki cechują się bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości produktów.
A jeśli nie wiecie co konkretnie wybrać do czyszczenia swojego ekspresu zapytajcie nas, zawsze Wam doradzimy co wybrać, co będzie dobre zarówno dla Waszego ekspresu jak i nie zrujnuje Waszej kieszeni.
Dodatkowo polecamy Wam oddać przynajmniej raz do roku, ukochaną La Macchinę do wyspecjalizowanych serwisów, które fachowo wykonają odkamienianie, czyszczenie i smarowanie, zaparzacza.
Oni sięgają tam gdzie wzrok i domowe środki nie sięgną. 😉
Dla niedowiarków, którzy myślą, że przecież regularnie czyszczą swój ekspres i nie możliwe jest, żeby serwis coś w nim znalazł, to poniżej podrzucam Wam zdjęcia z rutynowej corocznej wizyty w serwisie mojego ulubionego domowego ekspresu.
Sprzętu czyszczonego regularnie, średnio co miesiąc, tabletkami i odkamienianego. Jak widzicie czysty nie był. 🙁 Szczególnie zwraca na siebie uwagę wylewka zaparzacza kawy, a używam do parzenia tylko kawy speciality czyli najwyższej jakości, nie olejowanej oraz bez innych dodatków .
Dlatego też aby pomóc Wam dbać i o Wasze ekspresy w mojej ofercie znalazł się ich profesjonalny serwis i naprawa. Więcej szczegółów znajdziecie na tej stronie. Zapraszam











