Smaki kaw_mundonovo

Kawa – gatunki, pochodzenie, metody obróbki a finalny smak

Kawy możemy podzielić na 3 podstawowe odmiany botaniczne. Wyróżniamy 3 podstawowe gatunki botanicze: arabicę, robustę i librecę. Przyjrzyjmy się teraz ich udziałowi w ogólnoświatowej produkcji kawy i goryczy. Arabica, najbardziej popularny gatunek kawy. Arabica – to najbardziej popularny gatunek kawy, który oferuje nam najwięcej doznań smakowych. Stanowi około 70% światowej produkcji upraw. Uprawiana jest w […]

Kawa – gatunki, pochodzenie, metody obróbki a finalny smak Czytaj dalej »

cupping2_mundonovo1

Cupping, a co to jest oraz ogólne zasady

Cupping dla kogo i co to jest? Jeśli lubimy kawę, czy zajmujemy się zawodowo kawą, to cupping jest niesamowitym przedsięwzięciem, podczas którego możemy wynieść sporą dawkę wiedzy. Przy okazji przeżyć wiele wartościowych spotkań z ciekawymi ludźmi. Cupping to słowo powstałe od wyrażenia „cup testing”, czyli próbowania, testowania filiżanki (kubka) zaparzonej kawy. Skąd pochodzi idea cuppingu

Cupping, a co to jest oraz ogólne zasady Czytaj dalej »

woda_mundonovo

Woda i jej znaczenie w kawie

Głównym składnikiem kawy jest woda, stanowi ona 98-99% składu naszej filiżanki.Dlatego, aby nasza kawa była świetna w smaku, bardzo ważne jest, jakiej wody używamy do przygotowania naszego ulubionego napoju. Według moich obserwacji, to jakiej wody użyjemy ma szczególnie duże znaczenie przy parzeniu kaw metodami przelewowymi, a trochę mniejszą rolę odgrywa ona w ekspresach ciśnieniowych. Nie

Woda i jej znaczenie w kawie Czytaj dalej »

espresso porady mundonovo

Tylko czy aż??!! Espresso

Expresso, Expreso, Ekspreso, Ekspresso, Espreso, Espresso, czy jest sens pisać coś o nim jeśli każdy je właściwie zna? 😉 Długo się zastanawiałem, czy pisać cokolwiek w tej kwestii. Bo przecież „każdy” wie co to espresso i jak się go robi… No właśnie czy każdy i czy na pewno? Sam sporo w tej kwestii czytałem, odbyłem

Tylko czy aż??!! Espresso Czytaj dalej »

french press

W czym parzyć kawę – French Press

A co to takiego ten French Press?? To taki „dzbanek”, który w przykrywce ma wbudowany tłok z sitkiem. To bardzo wdzięczne urządzenie nadaje się do parzenia zarówno kawy jak i herbaty czy cascary, możesz też zaparzyć ziółka albo kawę zbożową …A jeśli parzymy kawę, to jaka kawa najlepiej pasuje pod French Pressu?Każda, która nam smakuje,

W czym parzyć kawę – French Press Czytaj dalej »

W czym parzyć kawę – Kawiarka

Kawiarka – urządzenie przypominające trochę bardziej „rozbudowany” imbryk. Na dole zawsze jest zbiornik na wodę, do niego wkłada się siteczko na zmieloną kawę, i skręca się z górną częścią gdzie gromadzi się zaparzona kawa. Na rynku dostępne są kawiarki o różnej wielkości (pojemności). Najczęściej spotykamy te, w których można zaparzyć 2, 4 lub 6 małych

W czym parzyć kawę – Kawiarka Czytaj dalej »

Koszyk
Przewijanie do góry